Bassoansa vaimentamaan kaikuja


Rakensin bassoansat alunperin kerrostaloasuntoon, missä jokainen seinä heijastaa mataliakin ääniä. Nykyisessä talossa raskaampina seininä on vain yksi tiiliseinä, joten ajattelin ettei bassoansoja enää tarvita. Bassoansani ovat siis huoneen nurkkaan tarkoitettuja vaimentimia, joiden rakenne on kanaverkon avulla tiivistettyä mineraalivillaa.


Kuvaa rakentamisvaiheesta. Kuva on vuodelta 2004, joten kuvan laatu on sen aikaista :)



Valmis bassoansa nykyisen asunnon nurkassa. Takaseinässä on myös mustalla kankaalla päällystettyjä Ecophonin akustointilevyjä.


Ensin tein mittaukset ilman bassoansoja. Vesiputouskäyrä näyttää 3d-kuvassa taajuustoiston, mutta myös kaiun eli kuinka nopeasti soitettu taajuus vaimenee. Ilman bassoansaa etenkin alle 100Hz:n taajuuksissa vaimentuma oli hyvin sekavaa. Resonanssi näkyy myös n. 28Hz:n tienoilla. Myös korkeiden äänien toistossa on kaikua yli 1KHzn taajuuksissa. Niissä vaimentuma on kuitenkin johdonmukaista.


Decay-käyrä näyttää vaiementuman 2d-käyrinä ja käyrään on valittu alkuperäinen ääni, 80ms vaimentuma ja 140ms vaimentuma. Bassoalueella on jopa varsinaisessa toistossa 40Hz:ssä kuoppia, joissa ääni alkaa soimaan vasta kaikuna.


Sitten palautin bassoansat nurkkiin. Varmaan hieman toiveikkuuttakin mukana, mutta bassopään vaimentumat muuttuivat selkeämmäksi ja esimerkiksi 28Hz:n resonanssi hävisi kokonaan.


Decay-käyrässä näkyy myös 28Hz:n kaiun poistuminen, mutta bassoansat eivät poistaneet jälkikaiuntaa 40Hz:n ympäriltä.

Bassoansat voidaan kyllä rakentaa yksinkertaisemminkin eli ostamalla valmiin mineraalivillaputken.
Audiovideo.fi: Bassoansat eli bass-trapit bassoalueen akustoinnissa
Koska samassa asunnossa ei ole testattu kumpaakin ansaa, niin vertailua on vaikea tehdä kumpi lopulta on tehokkaampi. Ainakin Audiovideo:n ansat on helpompi tehdä.


Alunperin lähdin tekemään mittauksia ja kuvauksia sillä ajatuksella etten tarvitsisi bassoansoja nykyisessä asunnossani, mutta taidan mittausten jälkeen pitää vieläkin bassoansat nurkissaan. Jos ei muuta, niin ovatpa ainakin puheenaihe :)

Comments