Vasemman ja oikean kaiuttimen huoneen aiheuttamien erojen korjausta



Sain surroundkaiuttimet Dali 202:t kattoon kiinni, joten pääsin viimein korjaamaan niiden vasteet. Tällä kertaa tein mittaukset aiempaa tarkemmin niin että mittasin tulokset erikseen kummaltakin kaiuttimelta ja korjasin vasteet erikseen. Yhdessä mitattuna kun ääni on kaiuttimien summa, jolloin toinen kaiutin voi joutua toistamaan jonkin taajuuden lähes kokonaan, jos se toisessa kaiuttimessa vaimenee huoneheijastusten takia. Vaikka kaiuttimet olisivat identtiset, niin niiden sijainti huoneessa ei ole, jolloin kummankin taajuusvasteista pitää korjata erikseen huoneheijastukset. Erikseen kaiuttimet kalibroitaessa kummankin taajuusvaste saadaan takaisin lähelle identtistä, jolloin äänen sijainti ei vaihtele kun kumpikin kaiutin toistaa saman taajuuden samalla voimakkuudella. Korva kun tunnistaa äänen sijainnin viiveen ja voimakkuuden avulla ja jos jälkimmäinen vaihtelee kauittimien välillä, sen aistii äänen sijainnin epämääräisyytenä.


Vasen kaiutin (punainen) on bassoltaan keskimäärin 3dB voimakkaampi kuin oikea (vihreä). Lisäksi 120Hz tienoilla ero kasvaa 15dB:iin, Vasemman kaiuttimen bassokorostuksen selittää se että se on nurkassa kun taas oikealla kaiuttimella on rajoittavat seinät kauampana. Korkeilla taajuuksilla eroja ei niin ole. Desibeliasteikkohan on logaritminen asteikko ja 3dB:n ero tarkoittaa että toinen ääni on kaksi kertaa voimakkaampi. Tällöin 15dB:n erossa ääni tuplautuu 5 (15/3) kertaa eli on 32 (2*2*2*2*2) kertaa voimakkaampi.


Takakaiuttimien taajuusvasteet tasoitettuina n. 3dB:n tarkkuuteen.


Etukaiuttimet (Wharfedale 8.1) mitattuna erillään paljastivat myös eroja bassoalueella eli vasen kaiutin (vihreä) vastaa 50Hzn ja 140Hz:n toistosta ja oikea (keltainen) 60-100Hz:n alueesta. Tämä tietenkin aiheuttaa matalilla taajuuksilla selvää äänen sijainnin vaeltelua. Kummatkin mittaukset on tehty ilman subwooferia. Erot kaiuttimien välillä on joillain taajuuksilla 15dB, mikä tarkoittaa että toisessa kaiuttimessa taajuus on 32x voimakkaampi eli toisen kaiuttimen osuus taajuuden tuottamisesta on vain 3%. On selvää että niin vahvasti vääristynyt ääni ei soi enää äänikentän keskellä.


Taas manuaalisesti tehdyt filtterit ja toisto pysyy 3-6dB:n sisällä koko taajuusalueen. Yksi kauneusvirhe 850Hzssa mutta en korjannut sitä enää enempää kun liian suuri korjaus alkoi aiheuttaa virheitä ääneen.

Comments